RECEPT NA TRDELNÍKY
V sobotu 8. dubna uspořádal velecký muzejní spolek Kotovica ukázkové pečení trdelníků a zdobení velikonočního beránka. Jelikož Kotovica ještě pořád nemá vlastní internetový prostor, dávám recept na trdelníky sem. Dobrou chuť.
TRDELNÍKY
Potřebujeme:
1 kg polohrubé mouky
10 dkg kvasnic
20 dkg rozpuštěného másla
20 dkg cukru moučka
špetku soli
asi 4 dcl mléka
1 kelímek 12% smetany
4 žloutky
vejce na potření
sekané ořechy, skořice, cukr moučka, vanilkový cukr
Do mouky s cukrem a špetkou soli uděláme důlek, nalejeme teplé mléko, rozpuštěné máslo a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek.
Přidáme 4 žloutky a kelímek 12% smetany, mísíme těsto. Podle potřeby přidáváme vlahé mléko (cca 3 dcl). Těsto necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na placku cca 0,5 cm vysokou, nakrájíme na pásky široké 2 cm. Pásky namotáme na trubičky (suché, ničím nepotřené). Těsto po namotání potřeme vajíčkem, namočíme do směsi sekaných oříšků, cukru moučka, skořice, případně též vanilkového cukru.
Pečeme při teplotě 200 °C.