RECEPT NA TRDELNÍKY

09.04.2017 19:20

V sobotu 8. dubna uspořádal velecký muzejní spolek Kotovica ukázkové pečení trdelníků a zdobení velikonočního beránka. Jelikož Kotovica ještě pořád nemá vlastní internetový prostor, dávám recept na trdelníky sem. Dobrou chuť.

TRDELNÍKY

Potřebujeme:

1 kg polohrubé mouky

10 dkg kvasnic

20 dkg rozpuštěného másla

20 dkg cukru moučka

špetku soli

asi 4 dcl mléka

1 kelímek 12% smetany

4 žloutky

 

vejce na potření

sekané ořechy, skořice, cukr moučka, vanilkový cukr

 

Do mouky s cukrem a špetkou soli uděláme důlek, nalejeme teplé mléko, rozpuštěné máslo a nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek.

Přidáme 4 žloutky a kelímek 12% smetany, mísíme těsto. Podle potřeby přidáváme vlahé mléko (cca 3 dcl). Těsto necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na placku cca 0,5 cm vysokou, nakrájíme na pásky široké 2 cm. Pásky namotáme na trubičky (suché, ničím nepotřené). Těsto po namotání potřeme vajíčkem, namočíme do směsi sekaných oříšků, cukru moučka, skořice, případně též vanilkového cukru.

Pečeme při teplotě 200 °C.