TRUBIČKY - RECEPT

16.10.2016 16:41

V sobotu 15 října jsme se ve Veletinách učili péct trubičky. Předtištěný recept jsem bohužel dost popletla, takže zde je jeho správná verze:

 

TRUBIČKY (38 ­– 40 ks)

Vnější těsto

20 dkg hladké mouky (přesít)

1 lžíce octa

2 lžíce oleje (ne zcela plné)

3 žloutky

1,2 dcl vlažného mléka

špetka soli

Těsto mícháme v míse až půl hodiny, než se na něm začnou tvořit puchýřky.

Vnitřní těsto

20 dkg mouky

30 dkg tuku (1 hera + 5 dkg másla)

Z vnějšího těsta vyválíme menší silnější placku, zabalíme do něj vnitřní těsto (jako dárek). Boucháním válečkem vytvoříme placku, přeložíme ji na třetiny, položíme do brutvanu (na obal od hery) a přikryjeme víkem. Těsto necháme odležet asi 4 hodiny, pak jej převálíme, opět necháme odležet. Po dalším převálení už můžeme zrovna péct.

Těsto vyválíme na tenký obdélník a rádýlkem krájíme na proužky cca 30x3cm. Proužky volně natáčíme na ruličky – od silnějšího konce ruličky. Pokládáme na suchý plech.

Pečeme při 200 °C 15 až 20 minut, prvních sedm minut troubu neotvírat! Po upečení necháme trubičky mírně vychládnout a hned je stahujeme z ruliček.

 

Sníh

7 bílků (vejce Zevos)

30 dkg krystalového cukru

         šleháme nad hrncem s horkou vodou, dokud směs nezleskne

přidáme 2 lžíce horké vody

špetku soli

20 dkg cukru moučka

         vyšleháme sníh

Hotový sníh mícháme nad hrncem s chladnou vodou, dokud sníh nezchladne. Trubičky pak plníme pomocí cukrářského sáčku. Nakonec je mírně pocukrujeme.