TRUBIČKY - RECEPT
V sobotu 15 října jsme se ve Veletinách učili péct trubičky. Předtištěný recept jsem bohužel dost popletla, takže zde je jeho správná verze:
TRUBIČKY (38 – 40 ks)
Vnější těsto
20 dkg hladké mouky (přesít)
1 lžíce octa
2 lžíce oleje (ne zcela plné)
3 žloutky
1,2 dcl vlažného mléka
špetka soli
Těsto mícháme v míse až půl hodiny, než se na něm začnou tvořit puchýřky.
Vnitřní těsto
20 dkg mouky
30 dkg tuku (1 hera + 5 dkg másla)
Z vnějšího těsta vyválíme menší silnější placku, zabalíme do něj vnitřní těsto (jako dárek). Boucháním válečkem vytvoříme placku, přeložíme ji na třetiny, položíme do brutvanu (na obal od hery) a přikryjeme víkem. Těsto necháme odležet asi 4 hodiny, pak jej převálíme, opět necháme odležet. Po dalším převálení už můžeme zrovna péct.
Těsto vyválíme na tenký obdélník a rádýlkem krájíme na proužky cca 30x3cm. Proužky volně natáčíme na ruličky – od silnějšího konce ruličky. Pokládáme na suchý plech.
Pečeme při 200 °C 15 až 20 minut, prvních sedm minut troubu neotvírat! Po upečení necháme trubičky mírně vychládnout a hned je stahujeme z ruliček.
Sníh
7 bílků (vejce Zevos)
30 dkg krystalového cukru
šleháme nad hrncem s horkou vodou, dokud směs nezleskne
přidáme 2 lžíce horké vody
špetku soli
20 dkg cukru moučka
vyšleháme sníh
Hotový sníh mícháme nad hrncem s chladnou vodou, dokud sníh nezchladne. Trubičky pak plníme pomocí cukrářského sáčku. Nakonec je mírně pocukrujeme.